Kleur van Bier; ZO! zit dat!

Kleur van Bier; ZO! zit dat!

Bier kennen we in veel gedaantes en kleuren, van citrusgekleurde IPA's tot goudblonde rakkers van tripel bieren. Van rosé/rood tot zwarte stouts. Misschien lijkt de kleur van bier misschien niet heel spannend te zijn, toch zegt het heel wat van het bier dat je gaat drinken. Hoe zit het dan precies? We leggen het je even uit...

EBC is de maatstaaf voor het bepalen van de juiste kleur.
Wist je dat er zelfs een schaal bestaat voor het bepalen van de kleur van bier? Dit is de EBC. 1 EBC staat in dit geval voor 1 ml jodium per 100 ml water. Hoe donkerder een bier, hoe hoger de EBC waarde. Deze EBC waarde wordt vervolgens gebruikt om bieren te categoriseren. 

Ieder bier zijn eigen waarde.
Ieder bier heeft volgens onderstaande tabel een eigen waarde. Hoe hoger de waarde hoe donker het bier steeds gaat worden. Laat je niet verleiden door de termen die hieronder worden gegeven. Veel van de Kleurschakeringen zijn aannames en worden eigenlijk door iedereen anders geïnterpreteerd. Bleek/Lichtblond bijvoorbeeld wordt veel vaker aangeduid als Citrus.

Overigens zegt de bovenstaande kleurindex niet alles. Sommige bieren worden door ingrijpen aangepast aan de wensen van de consument. Een stout kan bijvoorbeeld van origine richting Zwart gaan maar als de consument dat niet prettig vindt om te drinken wordt de kleur nogal eens afgezwakt. Dit mag ook gedaan worden omdat de EBC niet een wettelijk vastgelegde maatstaaf is. Kijk dus altijd goed naar het bier en de vermelde EBC. Als het zicht afwijkt van de EBC vermelding kun je er bijna altijd vanuit gaan dat het bier aan kleur afgezwakt is.