Bijzondere bier Alert: Het Bijltje van Rooi Gebroed.

Bijzondere bier Alert: Het Bijltje van Rooi Gebroed.

In onze zoektocht naar nieuwe bieren kom je vaak bieren volgens traditioneel recept tegen, hop, water, gerst en gist. Veel brouwers spelen juist met deze ingrediënten en voegen daar naar eigen recept vaak wat aan toe. 

Niet heel regelmatig komen we op onze zoektocht bieren tegen die dit recept laten varen en aan de slag gaan met eigen receptuur en de historie als basis van hun bieren.

Een aantal weken geleden melden zich Bierbrouwerij "Rooi Gebroed" bij ons. Een brouwerij, ontstaan in 2015 en gevestigd in het mooie Valkenswaard, op dit moment brouwen ze nog slechts één biertje, "Het Bijltje". Maar wel vanuit een bijzondere gedachten. Tijd voor ons om wat aandacht aan deze brouwerij te besteden.

De beide heren, Pieter en Roel, al jaren lang goed bevriend, slaan in 2015 de handen in een en besluiten op een heel eigen wijze aan de slag te gaan met het brouwen van bier, maar met een heel duidelijke kwinkslag naar het verleden. De een kok en actief in het onderwijs, de ander een mooie achtergrond in het onderwijs en de geschiedenis. In 2021 heeft Niels zich bij "Het Rooi Gebroed" gevoegd om het team te versterken.

Uit deze drie heren ontsprong de gedachten om te brouwen met als resultaat "Het Bijltje". 

Het Bijltje, bijzonder in brouwproces

In de vierde eeuw voor Christus werd er in het Duitse Tübingen een hooggeplaatste krijger begraven in een grafheuvel. Naast zijn wapens kreeg hij als grafgift een ketel mee met daarin een heerlijke braggot. 
In 2016 is deze grafheuvel opengelegd en hebben archeologen de ketel onderzocht op de resten van eten of drinken. Het honingdrankje was op, maar zij vonden wel de resten van gerst, honing en een aantal kruiden. De beide heren hebben deze braggot na gemaakt en aangevuld met kruiden die gebruikt werden in vroegmiddeleeuws bier. Het eindresultaat is een heerlijk kruidig, hoploos gruitbier met een gevarieerd smakenpalet. Door de vele kruiden die gebruikt zijn veranderd de beleving geleidelijk van een warme geur en smaak naar een bittere, frisse afdronk.

Tijd om te proeven!
Dorst gekregen van dit bijzondere biertje? Maak nu snel kennis met "Het Bijltje" op onze website en bestel jouw biertjes vandaag zodat je ze morgen al kunt proeven! Drink hem vooral lekker fris tussen de 4 °C en 6 °C.

Bestel direct.