BIERRECEPT: COTÉ DE BOEUF MET BROEDER EVERARDUS TRIPEL BIERSAUS!

BIERRECEPT: COTÉ DE BOEUF MET BROEDER EVERARDUS TRIPEL BIERSAUS!

Bier en rundvlees zijn een perfecte combinatie. Bier is sowieso altijd geschikt voor marinades of om je vlees in te stoven. Maar voor nu hebben we een recept waarin we op basis van een Tripel; bier, een originele biersaus maken. Deze is erg lekker bij rundvlees op de BBQ. De intense smaken van een tripel (en dus vaak een wat zwaarder en voller) bier passen goed bij rundvlees, dat ook wat zwaarder is dan bijvoorbeeld kip. Naast Tripel bier en wat zout heb je niet veel ingrediënten nodig, dus het is ook nog eens super eenvoudig. We serveren er nu champignons bij met gevulde aardappelkoekjes maar je kunt er natuurlijk andere bijgerechten bij kiezen. 

Wij hebben het vlees bereid op de barbecue maar het kan gelukkig ook gewoon gemaakt worden in de keuken. Het enige verschil is dat je het vlees eerst even in een hete pan met een beetje boter gaat aanbakken. Het vlees gaat daarna 20 minuten de oven in op 150 graden en heeft circa 15 minuten nodig om te door te garen.

BROEDER EVERARDUS TRIPEL BIERSAUS

We kiezen voor een donker bier omdat dit vaak voller en krachtiger is dan bijvoorbeeld een Pils. Voor deze biersaus hebben we een geweldig bier gebruikt van de legendarische brouwerij Broeder Everardus: Tripel.
Broeder Everardus Tripel is een krachtige tripel met mooie tonen van kruiden en frisse hop. Door de kruiden en de stevige afdronk is past deze Tripel perfect bij je rundvlees!

Je kunt het bier ook perfect drinken bij de cote de boeuf van de BBQ. Dus bestel gerust wat meer van dit speciale bier. De smaken van dit gerecht en de combinatie zijn mooi in balans en versterken elkaar waardoor je een geweldige smaakbeleving krijgt.

INGREDIËNTEN

 • 1 côté de boeuf
 • 1 ui
 • 250 gram (kastanje) champignons
 • 1 volle eetlepel bakboter
 • 1 volle eetlepel bloem
 • 150 ml Founders KBS
 • 250 ml runderbouillon
 • zout en versgemalen peper
 • olijfolie

BEREIDING BIERSAUS

 1. Maak de champignons schoon en snijd in plakken.
 2. Pel de ui en snipper de ui fijn.
 3. Zet vervolgens een pan op het vuur en smelt de boter.
 4. Wacht tot de boter gesmolten is en voeg de bloem er doorheen. Roer de bloem door de boter tot dat de boter is opgenomen door de bloem. Blijf een aantal minuten roeren totdat de bloem gaar is.
 5. Voeg vervolgens beetje bij beetje afwisselend de bouillon en het bier toe en blijf roeren zodat je geen klontjes krijgt. Breng de saus langzaam aan de kook en voeg eventueel meer vocht toe tot je de gewenste dikte hebt.
 6. Zet ten slotte een pan op het vuur en bak de ui in een beetje olijfolie glazig. Voeg de champignons toe en bak tot de champignons gaar zijn.
 7. Nu kun je de champignons met ui toevoegen aan de saus en alles goed door elkaar roeren. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.

BEREIDING CÔTÉ DE BOEUF BBQ

Haal de côté de boeuf ongeveer twee uur voordat je aan de slag gaat uit de koelkast. Breng de côté de boeuf op smaak met een beetje zout.

 

 1. Maak vervolgens je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg hierna twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Je kunt er tijdens de bereiding voor kiezen om een plancha te gebruiken aan één zijde of gebruik een skillet voor de aardappelkoekjes.
 2. Sluit het deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
 3. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
 4. Leg de côte de boeuf op het rooster boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Plaats eventueel een temperatuursensor en stel deze in op een temperatuur van 46 graden.
 5. Haal bij een kerntemperatuur van 46 graden de côté de boeuf van de barbecue en open beide schuiven. Regel de temperatuur van de barbecue naar ongeveer 250 graden.
 6. Grill de côté de boeuf af boven directe hitte tot je een mooie korst hebt en bak de aardappelkoekjes in een skillet of op de plancha in olijfolie. Je kunt aardappelkoekjes ook op het fornuis bakken in een pan.
 7. Haal de côté de boeuf van de barbecue en laat deze even 10 minuten rusten voordat je het vlees gaat aansnijden onder aluminiumfolie.
 8. Serveer de côté de boeuf met de aardappelkoekjes en de biersaus. Je kunt er eventueel nog kerstomaten bij grillen en groenten die je lekker vindt.